Logga in

Användarnamn:
Lösenord:

Tone

Välkommen till webbplatsen för tonstavning!

Tonstavning är ett både enkelt och avancerat sätt att notera musik med hjälp av vanliga alfabetiska bokstäver, där en konsonant åtföljd av vokaler utgör en ton. Den rytmiska indelningen består av snedstreck för takt, mellanrum för taktdelar, samt vokaler och paustecken som tidsandelar av taktdelar. Kring det används specialtecken för att bygga strukturer, som t ex upprepningar med variationer, anrop av namngivna avsnitt, flerstämmighet och ackord. Definitioner och egna skalor kan skapas utan notsystemets begränsningar.

Aktuellt:

Nu har Tretis öppnat några särskilda sidor hos oss om att dansa kvad.

Den enastående stämman Elfriden återkommer veckan efter midsommar 2016.

Till Elfriden 2015 kom nio utländska gäster - studenter och tonåringar samt ett par fäder - från Litauen, Polen, Ukraina (Krim) och Japan. Duktiga sångerskor samt flöjter och en bas. Det var första gången vi satsade på kvaddans och första gången vi frestade att bilda ett spelmanslag på plats. Bådadera kommer vi att fortsätta med!

Det visade sig inte bara att knäckebröd och mesost var kulinariska fullträffar för de långväga deltagarna: Nästa år blir det dessutom en surströmmingsskiva!

Vi vill också tacka de svenska deltagarna, som bidrog till den goda stämningen (i flera bemärkelser;-) - balladsångarna, spelmännen och andra som såg till att det praktiska funkade. Tack Eva, Gertrud, Gunnar, Jörgen, Stefan, Bengt, Harald och Gunnar igen.

Dataprogrammet Tone.

Senaste versionen av tone.exe (2007.3) kan även köras i Linuxdatorer, med hjälp av Wine.

Två nya låtsamlingar har påbörjats: Spelmanslåtar och Klassisk musik

Den näst senaste versionen av Tone, 2006.2, publicerades den 29 januari 2006.

Några nyheter som är värda att nämna i den versionen är att negativa omtagningsurval fungerar. Om du undrar vad ett negativt omtagningsurval är så är det en bit av ett stycke som INTE ingår i vissa omtagningar. En annan nyhet är att textredigeraren har stöd för "x-skribo", vilket är ganska trevligt för folk som vill skriva på esperanto. Källkoden har anpassats för kompilatorn Mingw/GCC 3.4.2

Demofilm:

Den här filmen visar tonstavning och Tone i sin enklaste form. Klicka på den blå knappen nedanför för att spela filmen. Glöm inte att slå på ljudet.