Logga in

Användarnamn:
Lösenord:

Sorparbo

Fäbodförening

Vill du vara med om följande:

- bli ägare till en gammaldags fäbod i ursprungligt skick,

- bevara och vårda fäbodens ålderdomliga prägel,

- på fäboden hålla akustiska musikkalas och spelmansstämmor,

- ha tillgång till fäboden privat, boka på internet.

Då ska du vara med när vi bildar Sorparbo!

Sorparbo

En elfri musikstämma

Idén föddes när jag stod mitt i oväsendet på Falu Folkmusikfestival omkring år 2000 och allting darrade av högtalaranläggningen som gjorde alla samtal över ett avstånd på mer än fem centimeter omöjliga. Det var inte bara öronen som det gjorde ont i.
Musikscenerna i tältet och parken var dränkta i samma decibelflodvåg. Jag minns att Ale Möller på scenen i tältet böjde huvudet lyssnande mot sitt stränginstrument och sedan sände en irriterad blick i riktning mot stora torget. Själv hade jag stått på torgets podium tillsammans med hundra andra spelmän och inte hört vad jag själv hade spelat, fastän jag höll fiolen en centimeter från örat.
När jag försökte nå killen vid mixerbordet på torget för att be honom sänka ljudet till en uthärdligare nivå vinkade han genast till säkerhetsvakten att inte släppa fram mig.
Allt mer förbannad på odugliga, mer eller mindre döva ljudtekniker som försöker dela med sig av sina hörselskador till den breda allmänheten, funderade jag på var jag kunde hitta en yxa att hugga av elkabeln med. Jag förundrades över att ingen av de boende kring torget använde sin älgbössa mot denna fruktansvärda bullerkälla. Jag svor till mig själv att aldrig mer sätta foten på Falu Folkmusikfestival, i alla fall inte förrän arrangörerna visat att de klarade av att kvalitetssäkra rekryteringen av ljudtekniker.

Men ur denna sorgliga erfarenhet föddes alltså idén. Jag tänkte, att man borde visa ett alternativ till FFF. Det renodlade alternativet, en musikfestival fullständigt fri från elektricitet. En alltigenom akustisk spelmansstämma, med ljud utan förstärkare, sång utan mikrofoner och åhörare som verkligen lyssnar. Visor och långdanser som rullar fram i skymningen, burna av mänskorösternas egen kraft. Musiker som spelar tystare för att låta medspelarna höras bättre, i stället för att teckna åt ljudteknikern att vrida upp volymen.

Det gällde bara att hitta rätta stället. Det skulle vara tyst, utan minsta lilla trafikbuller från vägar i fjärran. Det skulle ligga vid vägs ände, så att man kunde stänga av det för motortrafik och yttre störningar. Det skulle ligga i ett område dit ingen el dragits och inga kraftledningar kom i närheten. Det skulle vara vackert, helst med flera gamla timmerhus, passande till buskspel, gemensamma lägereldar, kulning och enkel övernattning.

Jag letade i flera år.

Sedan, mer eller mindre av en slump, hittade jag en annons på Blocket.

En av Lövbergets fäbodar i Floda socken i Dalarna var till salu. Det kan egentligen inte hända. Sådant går bara i arv.

Där finns sju bodar - boningshus, stall, fähus, fårhus, härbre, vedbod, dass. Äldsta delen från 1600-talet. Ej moderniserat. Vattenåder tvärs över tunet. Sexhundra meter genom skogen till badsjö. Fäbodlagets dansloge vid majstången tolvhundra meter bort.

Det enda som kunde behöva läggas till på fäboden var en anordning för att hålla kallkällan ren när många använder den, ett dass som klarar av fler besökare, ett ordnat ställe för en öppen lägereld och möjligen en enkel utedansbana. Samt fler enkla sovplatser, men varsamt, utan att skada den inredning som fanns där från början. Ingen el, inga solpaneler, ingen bajamaja, inga plastmaterial, inga parkeringsplatser (det går ändå inte att köra ända fram). Ursprungligt och primitivt.

Tänk dig: En gammaldags fäbod alldeles för dig själv - kan du boka på internet (bokningsbasen.nu). Du betalar en insats + en liten årsavgift + en del eget arbete, hur mycket beror på hur ofta du utnyttjar fäboden.

fiol

Elfri musikstämma
Elfride
Anslag vid ingången:

"Elförbud Alla slags apparater som innehåller elektronik, elektriska ledningar eller plus- och minuspoler måste lämnas kvar utanför området. Förvaringsfack finns (vid ingången). Elapparater som påträffas inom området kommer att beslagtagas och återfås efter stämmans slut (vid ingången) mot en Murphy-avgift på 100 kr. Apparaten kan återfås tidigare, men då är inträdesrätten förverkad. Som elapparater räknas bland annat: högtalare, elbasar, mikrofoner, bandspelare, radioapparater, CD-spelare, mp3-spelare, elektroniska kameror, videoapparater, mobiltelefoner, personsökare, fotoblixtar, lampor, datorer, GPS-utrustning, bilar, mopeder och ficklampsbatterier. Undantag medgives för hjärtstimulator (pejsmejker)."

# :-)
Martin Strid
Bonsåkersgatan 18
784 73 Borlänge
tel. 0243-124 80